Online χρήστες

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους

Τελευταίες αγγελείες

Herpetofauna of Greece


filozwos.gr - filozoos Για αυτούς που αγαπούν τα ζώα, Copyright 2008 - 2019 Powered by
Βρίσκεστε: filozwos.gr Νέα Ένδειξη επικίνδυνης ψυχασθένειας η κακοποίηση ζώων
Ένδειξη επικίνδυνης ψυχασθένειας η κακοποίηση ζώων Εκτύπωση E-mail

image Στη σκιαγράφηση του προφίλ των συνανθρώπων μας που κακοποιούν συστηματικά τα ζώα προχώρησε ο αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Απόστολος Περιστέρης, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., με θέμα «Κακοποίηση και θανάτωση ζώων συντροφιάς».

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει τη φράση «για έναν σκύλο κάνεις έτσι;»

Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά. Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με το FBI - καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες - ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση. Οι μελέτες που γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα. Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».

Όπως τόνισε ο Δημήτρης Τόντης, αναπληρωτής καθηγητής, και διευθυντής του Εργαστηρίου της Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος της Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: «οι φόλες ως η συνηθέστερη (αλλά όχι η μοναδική μέθοδος εξόντωσης των αδέσποτων και μη κατοικιδίων), θερίζουν καθημερινά δεκάδες ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε πολύ ισχυρά δηλητήρια. Από φυτώρια και φαρμακεία μπορούν να βρούν θανατηφόρες ουσίες για κάθε χρήση».

Η κακοποίηση έχει πολλές μορφές

Ο κύριος Τόντης εξήγησε όμως ότι η κακοποίηση έχει πολλές μορφές. Κακοποίηση είναι η εγκατάλειψη, η έλλειψη επαρκούς τροφής και νερού, η έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας, η άγνοια φροντίδας ενός ζώου, οι βασανισμοί με κάθε σαδιστική μέθοδο, το δέσιμο εφ’ όρου ζωής, η σεξουαλική κακοποίηση των ζώων, κ.ο.κ.. Φυσικά δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα πεθαίνουν μετά από ατυχήματα (δηλητηριάσεις από καυσαέρια όταν βρίσκονται σε μπαγκαζιέρες οχημάτων κατά την μεταφορά τους, θερμοπληξία συνήθως το καλοκαίρι) ή αρρώστιες κάθε είδους. Δυστυχώς η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και μεταξύ των χωρών που έχουν τα περισσότερα ζώα – θύματα τροχαίων στους δρόμους της». Ευαίσθητοι πληθυσμοί για την βιοποικιλότητα αποδεκατίζονται στα εθνικά και επαρχιακά δίκτυα (αρκούδες πολύ συχνά θύματα τροχαίων - σε αναλογία πάντα με τον πληθυσμό τους - ακόμα και εκατοντάδες χελώνες, που είναι και αυτές προστατευόμενο είδος).

Όπως τόνισε η Αναστασία Μπομπολάκη, νομικός, εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 108 Ζωοφιλικών Σωματείων, και πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων «Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ»: «Μόνο όμως το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αστυνομικά όργανα αντιμετωπίζουν τις καταγγελίες με τη δέουσα σοβαρότητα, χωρίς να χλευάζουν – χαρακτηρίζοντας ως γραφικούς – τους πολίτες, που σπεύδουν να καταγγείλουν τα εγκλήματα, τα οποία υφίστανται τα ζώα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Η κατάσταση αλλάζει, αλλά με αργούς ρυθμούς και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Μας δίνει κουράγιο το γεγονός π.χ. όπως μας διαβεβαίωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μιλένα Αποστολάκη, ότι θα απαγορευθεί τελικά στα τσίρκο, που χρησιμοποιούν ζώα, η είσοδος τους στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/environment/arthro/127448/endeixi-epikindunis-psuhastheneias-i-kakopoiisi-zoon/


 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Facebook Login

Ημερομηνία

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2019

Δημοσκόπηση

Βρήκατε τις πληροφορίες που ψάχνατε στην ιστοσελίδα μας;
 

Αναζήτηση στον κατάλογο

Η ιστορία ενός σκύλου που δεν αγαπήθηκε

Διαφημίσεις

Όροι χρήσης